Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Τα σχέδια της Διαμαντοπούλου για το μέλλον(;) της Παιδείας

Με σαφέστατες ασάφειες ανάλωσε το χρόνο της η νέα υπουργός Παιδείας στο λόγο που έβγαλε στη βουλή στη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό του 2010. Τι προσπάθησε να μας πει για ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς; Ουσιαστικά τα ακόλουθα:

1. Μιλάει για κενά εκπαιδευτικών επειδή έχουν αποσπασθεί. - . Την ίδια ώρα η υπουργός έχει αποσπάσει στο γραφείο της εκπαιδευτικούς ακυρώνοντας την ισονομία, που ευαγγελίζεται, για τους οικείους της.

2. "Πρώτα το παιδί" σημαίνει, σύμφωνα με την Α.Δ., ότι όλες οι πολιτικές έχουν ως τελικό στόχο το μαθητή και την ποιότητα στο σχολείο. Αρνείται όμως να μεριμνήσει για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες ή άλλα προβλήματα.

3.Η διαβούλευση βρίσκεται σε εξέλιξη- η συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή μεθαύριο για το νόμο που θα έλθει στις αρχές Μαρτίου θα έχει ένα βασικό πλαίσιο και εκεί, με βάση αυτό το πλαίσιο, είναι αποδεκτές όλες οι προτάσεις. Για ποιά διαβούλευση μιλάει;
α) ουδέποτε κατέθεσε θέσεις και προτάσεις αλλά γενικό ευχολόγιο.
β) εκατοντάδες πολίτες της λένε επιχειρηματολογώντας, στα πλαίσια της δημόσιας "διαβούλευσης", ότι ο ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών, με γραπτό διαγωνισμό δεν είναι σωστός τρόπος κρίσης καθώς προάγει όχι εκπαιδευτικούς αλλά "παπαγάλους". ( είπε "Οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών προφανώς πρέπει να γίνονται με το Α.Σ.Ε.Π. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι εκπαιδευτικοί, οι απόφοιτοι καθηγητικών σχολών που θέλουν να εισέλθουν. Πρέπει να υπάρχουν κριτήρια.")
γ) ακόμα και τώρα που ολοκληρώθηκε η όποια διαβούλευση, η υπουργός ούτε τη δική της γνώμη μας έχει πει ούτε έχει απαντήσει στα ερωτήματα που της έχουν τεθεί εκεί.

4. "Στο Α.Σ.Ε.Π. θα μετρά και η προϋπηρεσία, όποια και αν είναι αυτή η προϋπηρεσία, είτε για αναπληρωτές είτε για ωρομίσθιους. Τα μόρια αυτών των ανθρώπων που επί χρόνια τα συγκεντρώνουν και βεβαίως, θα υπάρχει και μεταβατική περίοδος" Τι ρωτάμε ποιά είναι αυτή η μεταβατική περίοδο και αν θα υποχρεώσει και ποιους να δώσουνε ΑΣΕΠ

5. "Μια πανστρατιά νέων εκπαιδευτικών, νέων στην ψυχή, στο μυαλό, που θα ξεχωρίσουν, τους οποίους θα καλέσουμε, τους οποίους θα βραβεύσουμε" Ουσιαστική ενίσχυση θέλουν οι άνθρωποι, όχι βράβευση( αν και συνηθίζεται άλλοι να κάνουν τη δουλειά και άλλοι να βραβεύονται) για να καρπωθείτε εσείς ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνημα.

Με ευχολόγια και ομιχλώδη ανεδαφικά σχέδια, ούτε καν επί χάρτου, δεν μπορούμε να κάνουμε Παιδεία. Η Διαμαντοπούλου δεν έχει πια καμία περίοδο χάριτος. Δεν μπορεί να έχει γιατί ήταν επί χρόνια τομεάρχης Παιδείας όσο το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να έχει γιατί συνεχώς δρα αντίθετα με όσα έλεγε η ίδια προεκλογικά και αντίθετα με όσα την ψήφισαν οι Έλληνες να κάνει.

Ολόκληρη η ομιλία της υπουργού έδω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπεται η ανάρτηση υβριστικών, άμεσα ή έμμεσα, σχολίων για πρόσωπα καταστάσεις ή θρησκείες.